2015/08/11

Buxus dizájn

Ha megkérdeznétek tőlem, mi a kedvenc dísznövényem, gondolkodás nélkül azonnal rávágnám, hogy a buxus! A kert kialakítása során legelső dolgom a képen látható buxus sáv ültetése volt, hiszen tudtam, hogy rövid idő alatt látványos eredményt tudok vele elérni. Régóta vágytam a gömb alakúra is nyírható mini sövényre, mely a rend érzetét kelti bennem, ezért egy igényesen megtervezett kert alapnövényeként tekintek rá. Az örökzöld puszpáng, vagy népszerű nevén buxus bármilyen kertbe jól illeszthető. Egyaránt helye van a kis és nagy kertekben, a modern, vagy hagyományos kertekben is. A történelmi kertekben is előszeretettel alkalmazták, a barokk kertek egyik legfontosabb növénye - biztos mindenkinek beugrik a kastélyok előtti labirintus alakú sövény, mely látványával lenyűgöz.
A "Suffruticosa" fajta végső magassága nem éri el az 1 métert, így ez jó választás lehet előkertekbe, de használják ágyásszegélyezésre is. A puszpángsövényeket nyírással lehet szabályozni, további előnye, hogy nevelhető akár dézsás növényként is. 
Mivel jól nyírható, akár élő kerti szobroknak is alkalmasak - persze ehhez profinak kell lenni. A téli kertben zúzmarás levelei is szépséges látványt nyújthatnak, ezért ha egy egész évben pompázó és látványos kert tervezésére adjuk a fejünket, erről a növényről ne feledkezzünk meg! Néhány év alatt ez a helyes kis szegély nőtt az előkertünkbe!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése