2015/09/30

Hagymások ültetése

A klasszikus őszi teendők között az egyik legfontosabb a kora tvasszal virágzó hagymás növények elültetése. Mindannyian ismerjük a hóvirág, jácint, krókusz, nárcisz és tulipán hagymás virágokat, melyek akár már februártól virágba borítják kertünket. Szinte alig ocsódunk fel téli álmunkból, mikor a hóvirág és a krókusz már bontogatják szirmaikat. Az említett két hagymást érdemes a kert azon végében elhelyezni, ahol leghamarabb érik napsugarak, hiszen annál hamarabb gyönyörködhetünk bennük. 
A hagymákat már hetek óta látni az áruházak polcain különböző tasakos csomagolásban, melyeken többnyire ültetési útmutató is olvasható, ígyhát nincs nehéz dolgunk. A hagymák helyét érdemes alaposan kigondolni; például jól mutatnak az egynyári növények helyén, hiszen azok lassan elvirágzanak, de az örökzöld cserjék mellett is szépek lesznek. Érdemes csoportokban ültetni, mert annál hangsúlyosabb látványban lesz részünk tavasszal. A szeptember-októberi ültetés azért fontos, mert a hagymák a talajban azonnal életre kelnek, gyökereket húznak és szinte készenlétben állnak, hogy az első meleg napsugarakra válaszolva azonnal kitörjenek a talajból. 
A törpe tulipánokat különösen szeretem, mert korán virágzanak és igen gyorsan szaporodnak, sok kis hagymát nevelve a talajban. Akár nagy kertben, akár egy kis cserépben gondolkodtok, érdemes kipróbálni a hagymásokat, mert ültetni JÓ!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése